Nefertiti, η φαραώ Smenkhkare της Αιγύπτου
Γνωρίζεστε φαντάζομαι! Η ωραία κυρία αριστερά είναι η μεγαλοπρεπής βασίλισσα Νεφερτίτη, που έζησε στην Αίγυπτο και μάλλον συμβασίλευσε με τον "αιρετικό" φαραώ σύζυγό της,Ακετανόν. Μαζί κατήργησαν το πάνθεο των Αιγυπτιακών θεοτήτων χάριν μόνου του θεού Ήλιου. Μετά το θάνατο του Ακετανόν, η βασίλισσα Νεφερτίτη, που το όνομά της σημαίνει "η ωραία γυναίκα έφθασε", βασίλευσε ως Pharaoh Smenkhkare.
Για την εύνοια και τα ωραία της μάτια κονταροχτυπήθηκαν πολλοί, πρόσφατα όμως, για την μούμια, που η Αγγλίς αρχαιολόγος Φλέτσερ, απεφάνθη ως δική της και ακόμα πιο πρόσφατα για τον ωραίο ..μπούστο της! Εννοούμε βέβαια το άγαλμα, που εικονίζεται δίπλα, στη φωτογραφία του Spiegel. Φιλοξενείται στο μουσείο του Βερολίνου, από το 1920, εύρημα γερμανικής αρχαιολογικής αποστολής, που φρόντισε έξυπνα να το βγάλει από την Αίγυπτο, μετά τις ανασκαφές τις οποίες είχε την άδεια να κάνει.
H Αίγυπτος το ζήτησε επίσημα δυο φορές, μία επί Χίτλερ ανεπιτυχώς και μία τώρα σε μιά σειρά επιστροφής και άλλων Αιγυπτιακών θησαυρών, που εκτίθενται σήμερα εκτός Αιγύπτου:
-Την Rosetta Stone, από το Βρεττανικό Μουσείο
-Τον Zodiac from Dendera Temple, από το Λούβρο στο Παρίσι
-Τον μπούστο του αρχιτέκτονα της Πυραμίδας Khephren,Ankh-haf, απο το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης
-Το άγαλμα ενός άλλου αρχιτέκτονα της μεγάλης πυραμίδας του Χέοπα,Hemiunu, από ένα άλλο γερμανικό Μουσείο το Roemer-Pelizaeus Museum, στο Hildesheim.
Ο δρ Zahi Hawass, Γενικός γραμματέας του Supreme Council of Antiquities της Αιγύπτου, επικαλείται λόγους πολιτιστικής κληρονομιάς και διαβεβαιώνει ότι το μουσείο στην Αίγυπτο έχει δώσει υψηλά δείγματα σύγχρονης μουσιακής έκθεσης. Αντικρούει βέβαια ο Dietrich Wildung, διευθυντής του Berlin Egyptian Museum, ότι κανένα επίσημο διάβημα δεν έχει γίνει μέχρις στιγμής.
Χα, ήρθε ο καιρός να ορθώσουν όλοι το ανάστημά τους και να ζητήσουν πίσω τα κλεμμένα! Εμπρός στο δρόμο που χάραξε η Ελλάς, αλλά, πείτε μου, που βρισκόμαστε; Τα διεκδικούμε ή όχι τα "μάρμαρα" του Παρθενώνα;
Ύστερον: Λόγω της ημέρας μνήμης, του Μαρμαρωμένου Βασιλιά και της άλωσης της Κωνσταντινούπολης, ας ανατρέξουμε: Katerina's diary: Ιστορική Μνήμη
Επέτειος που πονά και που δεν πρέπει να ξεχαστεί...
ΑκούμεΝocturne-the celtic circle
Ετικέτες Αίγυπτος, μάρμαρα του Παρθενώνα, Νεφερτίτη, Πολιτιστικά, Culture, Egypt, Nefertiti, Pharaoh Akhenaten