Άγ. Βασίλης έρχεται..
Χρόνια πολλά στις Βασιλικές και τους Βασίληδες, ιδιαιτέρως στον Εpicouro και τον Άρτο του Διός. Ό,τι επιθυμείτε φίλοι μου!
Αυτός ο ασκητικός και νουνεχής ελληνιστής μέγας άγιος, ο Μεγ.Βασίλειος, είναι από την Καισαρεία και ουδεμία σχέση έχει με τον γνωστό "κοκκινοσκουφίτσο" άγιο των εμπόρων και των πάσης φύσεως συνοδοιπόρων των δυτικών εορτών της εποχής, συλλήβδην!
Αντιγράφουμε από εδώ και εδώ:
"Γεννήθηκε στα 330 στη Νεοκαισάρεια του Πόντου. Ο πατέρας του Βασίλειος ασκούσε το επάγγελμα του καθηγητή ρητορικής στη Νεοκαισάρεια και η μητέρα του Εμμέλεια ήταν απόγονος οικογένειας Ρωμαίων αξιωματούχων (ο πατέρας της είχε πεθάνει ως Χριστιανός μάρτυρας). Στην οικογένεια εκτός από το Βασίλειο υπήρχαν άλλα οκτώ ή εννέα παιδιά (μεταξύ των οποίων ο Άγιος Γρηγόριος Νύσσης και ο Πέτρος, Επίσκοπος Σεβαστείας, ενώ κάποιο φαίνεται να πέθανε σε βρεφική ηλικία).
Όντας φιλάσθενος από μικρός, ο Βασίλειος μεταφέρθηκε από τη γιαγιά του Μακρίνα στο κτήμα των Αννήσων κοντά στον ποταμό Ίρι, όπου ανατράφηκε από αυτήν μέχρι το θάνατό της και μετέπειτα από την πρωτότοκη αδερφή του Μακρίνα η οποία επηρέασε καθοριστικά τον μικρό Βασίλειο να στραφεί στην Χριστιανική πίστη. Την εγκύκλια παιδεία έλαβε από τον πατέρα του ενώ μετά την εκδημία του (γύρω στα 345) μετέβη στην Καισάρεια. Κατόπιν η ανάγκη του για περαιτέρω μόρφωση τον έφερε στην Κωνσταντινούπολη, όπου φοίτησε κοντά στο γνωστό δάσκαλο της εποχής Λιβάνιο και επακόλουθα στην Αθήνα (352)."
"Η Αθήνα του 4ου μ.χ. αιώνα βρισκόταν σε κατάπτωση. Παρ' όλα αυτά η παιδεία διατηρούσε ένα υψηλό επίπεδο. Εδώ ο Μέγας Βασίλειος σπούδασε για μια τετραετία ρητορική, φιλοσοφία, γραμματική, διαλεκτική, αστρονομία, γεωμετρία και ιατρική. Σκοπός του Βασιλείου ήταν, μας λέει ο Γρηγόριος "να κατακτά τα σταθερά και μόνιμα αγαθά δια των ασταθών και ρεόντων του κόσμου τούτου πραγμάτων". Την ελληνική του παιδεία χρησιμοποίησε ως μέσο για την εξυπηρέτηση της διάδοσης της χριστιανικής διδασκαλίας. Γιατί το "τέλειον δεν έχει ανάγκην συμπληρώσεως και το εξ αυτού αυτάρκες δεν χρήζει βοηθείας". "Η ρητορική του Μ. Βασιλείου είχε δύναμιν πυρός". Προοιωνίζονταν γι' αυτόν λαμπρό επαγγελματικό στάδιο. Όμως ο Βασίλειος έχει άλλες προθέσεις. Τον ηλεκτρίζει η ζωή των ασκητών, χειροτονείται διάκονος και αργότερα πρεσβύτερος. Σε ηλικία σαράντα ετών, το 370 μ.χ. καλείται στο μητροπολιτικό θρόνο Καισάρειας. Ο Βασίλειος παρόλα τα προβλήματα της υγείας του επιτέλεσε έργο θαυμαστό. Αγωνίστηκε κατά των αιρέσεων της εποχής, αναδείχτηκε, μεγας χριστιανός ανθρωπιστής, με κορυφαίο έργο την ανοικοδόμηση της Βασιλειάδας και εργάστηκε σκληρά για την ανύψωση της πνευματικής στάθμης κλήρου και λαού."
Tην όμορφη αυτή Βυζαντινή εικόνα τη βρήκα στο email μου με ευχές από τον π. Δημ.Μαρούλη που διαμορφώνει μια πολύ ενδιαφέρουσα σελίδα και ένα φόρουμ ερωτήσεων και προβληματισμών, το Stavrodromi.
Σας ευχαριστώ πολύ πάτερ, αντεύχομαι προσωπική και οικογενειακή ευτυχία. Να είναι η χαρά σας πεπληρωμένη.
Πολλά χαρούμενα εορταστικά pps και διάφορες εόρτιες ευχές πήρα από πολλούς φίλους και θα τα μοιραστώ μαζί σας προσεχώς.
Δύο νέα blog έπεσαν στην αντίληψή μου, τους εύχομαι καλή συμπόρευση και σας τα προτείνω, το Νightwhisper και το Ο-kairos.
Καλή βραδυά παραμονής!